Kongens Sild fra Kongens Fadebur

Tenax sild har i februar måned lanceret en stribe nye produkter fra Kongens Fadebur. Der er tale om tre forskellige slags sild på glas, der alle er med til at formidle og levendegøre verdensarvsfortællingen i Nyborg gennem Kongens Fadebur. Kongens Fadebur er et fødevarenetværk, der gennem lokale østfynske producenter, kvalitetsprodukter og detailhandlende er med til at levendegøre fortællingen om, hvordan kongen og hans hof mødtes i Nyborg i middelalderen og renæssancen.

De lækre sild og Nyborg
Meningen er ikke at fremstille middelalderprodukter, men at skabe moderne kvalitetsprodukter, der med udgangspunkt i dansk madkultur og historie er med til at bringe historien om Nyborg som mødested for det danske parlament og landets første egentlige hovedstad til live.

”Sildene har været længe undervejs, men vi er glade for endelig at kunne præsentere vores nye produkter, der vil være at finde på hylderne i udvalgte fødevarekæder i hele Danmark”, siger Dorrit Birch Pedersen fra Tenax Sild. ”Det er spændende at være med til at formidle historien gennem vores produkter. På den måde føler vi også, at vi bidrager til verdensarvssatsningen i Nyborg Kommune”.

Tenax Sild præsenterer tre varianter i serien Kongens Fadebur, som alle har sine rødder i middelalderen. To af varianterne – Kongens marinerede ø-sild og Kongens krydrede ø-sild – er flotte fede efterårssild, som er håndskåret i serveringsklare bidder og vendt i mange af de samme krydderier, som blev anvendt i middelalderen. Her kan blandt andet nævnes sandel, kanel, merian, muskat, nelliker og ingefær. Den tredje variant i serien er produceret af de samme lækre, fede efterårssild, som var så populære i middelalderen. Sildene er flotte håndskårne bidder, som passer perfekt til et kvart stykke rugbrød. Silden ligger i en smagfuld lage fyldt med jamaicarom og bær.

Formidling og sild
Kongens Fadebur er med til at bringe fortællingen i spil på en anden måde og et eksempel på, hvordan kulturarven og historien kan omsættes til en markedsværdi. Flere produkter har fundet vej til de landsdækkende kæder herunder flere specialøl fra Ørbæk Bryggeri og en æblemost (Kongens Most). Sildene er et vigtigt bidrag i den sammenhæng.

”Sild var en meget vigtig spise og eksportvare i Danmark i middelalderen og derfor en helt naturlig og central del af kongens fadebur. Derfor er det et super godt produkt at få ud under Kongens Fadeburs logo. Formidlingspotentialet er både oplagt og meget vigtigt, men det er også et udtryk for, hvordan det lokale erhverv kan bruge historien og kulturarven som ressource”, siger afdelingsleder ved Østfyns Museer/Nyborg Slot og Borgmestergården Janus Møller Jensen.

Sild og verdensarv
Tenax silds satsning på produkterne fra Kongens Fadebur er et udtryk for en opbakning til verdensarvssatsningen i Nyborg Kommune værdsættes i højeste grad af både Nyborg Kommune og Østfyns Museer. Det er ikke bare med til at skabe synlighed omkring fortællingen gennem nye produkter, det er i sig selv en vigtig del af virkeliggørelsen af projektet, at erhvervslivet bakker op. Der er med andre ord tale om et aktivt bidrag til virkeliggørelsen af verdensarvssatsningen i Nyborg.

Kongens Fadebur på ferie-messe
I weekenden 24.-26. februar deltager Bureauet Nyborg via turismebrandet VisitNyborg sammen med Destination Fyn Klyngen på Skandinaviens største rejse- og feriemesse, Ferie For Alle, i Herning. Med på messen er bl.a. Østfyns Museer og Kongens Fadebur repræsenteret, og messegæsterne bliver budt på smagsprøver af bl.a. øl og most fra Kongens Fadebur samt fortællinger om Nyborg som Reformationshovedstad. Tenax silds produkter indgår også her i gavekurve sammen med andre lækkerier fra Kongens Fadebur. 

 

For mere info kontakt:

Dorrit Birch Pedersen, Tenax sild - Mail: dp@tenax.dk - TLF. 27571401
Eller
Janus Møller Jensen, Nyborg Slot - Mail: jmj@ostfynsmuseer.dk - TLF. 23962076

Sidst opdateret 24. februar 2017